20 Ιουνίου 2017

Γεράσιμος Ραυτόπουλος: Δεκανέας ετών 12! Ο νεαρότερος Έλληνας υπαξιωματικός... (φωτογραφίες/βίντεο)


Το μπόι του δεν ξεπερνούσε τα 140-150 εκατοστά. Το πρόσωπο ήταν ακόμη παιδικό. Δεν είχαν καν ξεκινήσει να εμφανίζονται χνούδια, όχι γένια!
Στο άλογο έφτανε με δυσκολία να αγγίξει την σέλα. Όμως, όσο μπόι του έλειπε, τόσο σίδερο και τσαγανό είχε στην καρδιά του.
Τις πράξεις και τα ανδραγαθήματα του θα τα ζήλευαν μεγαλύτεροι μπαρουτοκαπνισμένοι και σφυρηλατημένοι στην φωτιά του πολέμου, στρατιώτες. Στο άκουσμα του ονόματός του, Τούρκοι και Βούλγαροι πάγωναν. Γεράσιμος Ραυτόπουλος, ετών 12!

20 Ιουνίου 1824: H τρομερή καταστροφή των Ψαρών! (βίντεο)

Κατά το τέταρτο έτος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο σουλτάνος Μαχμούτ βρισκόταν σε αδυναμία να καταστείλει την Επανάσταση και ζήτησε την βοήθεια του υποτελούς του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Τον Μάρτιο του 1824 συνήφθη μεταξύ των δύο ανδρών συμφωνία, με την οποία ο Μεχμέτ Αλή δεχόταν να συμπράξει, υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η Κρήτη, η Κύπρος και να διορισθεί ο θετός γιος του, Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, οι Ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στην δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, είχαν φθαρεί και αποσυντονιστεί...

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...