6 Ιουνίου 2017

6 Ιουνίου 2016: Στήβ Πισσάνος, ο "Ιπτάμενος Έλληνας" με τις 10 καταρρίψεις στον Β΄ ΠΠ (φωτογραφίες/βίντεο)

Σαν Σμηναγός της Αεροπορίας των ΗΠΑ είχε 10 καταρρίψεις. Μετά τον πόλεμο έγινε δοκιμαστής πιλότος των πρώτων αεριωθουμένων αεροπλάνων. Ζούσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, εν αποστρατεία Συνταγματάρχης της USAF.

Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο του ‘The Flying Greek’ περιγράφοντας την περιπέτειά του στην Αμερική και τις προσωπικές του αναμνήσεις από τον πόλεμο.

6 Ιουνίου 1944: Η Ελληνική συμμετοχή στην απόβαση της Νορμανδίας!

Από την τελετή στην κορβέτα Κριεζής

H 6η Ιουνίου 1944, έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μέρα του B' Παγκοσμίου Πολέμου. Την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκε η απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία. Στους επόμενους έντεκα μήνες, το Γ' Ράιχ και ο εφιάλτης που είχε απλώσει είχαν σβήσει! H Ελλάδα δεν μπορούσε να λείπει από την μεγαλύτερη μέρα του πολέμου. Αν και βρισκόταν ακόμη υπό κατοχή, οι Ελληνικές 'Ενοπλες Δυνάμεις συνέχιζαν σταθερά τον αγώνα στο πλευρό των Συμμάχων...

6-7 Ιουνίου 1821: Η Μάχη του Δραγατσανίου! Η Δόξα στεφανώνει τον Ιερό Λόχο (φωτογραφίες)

Γράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σελίδα της Επαναστάσεως του 1821, ο φαναριώτικης καταγωγής πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, πρώην υποστράτηγος του τσαρικού στρατού, βετεράνος των Ναπολεόντιων πολέμων και Γενικός Επίτροπος της Αρχής της Φιλικής Εταιρείας, εκδίδει προκήρυξη ανεξαρτησίας, περνάει τον ποταμό Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και υψώνει τελικά την σημαία της Επαναστάσεως, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου εκδίδοντας επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος". 

Η επιλογή της Μολδαβίας και της Βλαχίας (αντιστοιχούν περίπου στην σημερινή Ρουμανία) θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στο γεγονός ότι στις περιοχές αυτές της οθωμανικής αυτοκρατορίας που συνόρευαν με την ρωσική επικράτεια απαγορευόταν η παραμονή του Τουρκικού στρατού (σύμφωνα με σχετικές συνθήκες), ενώ από το 1709 οι τοπικοί άρχοντες ήσαν Έλληνες Φαναριώτες.
Ο Υψηλάντης συγκέντρωσε ένα ετερόκλητο στράτευμα από Έλληνες και Βαλκάνιους αρματολούς, μισθοφορικά σώματα και εθελοντές. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατελάμβανε ο Ιερός Λόχος!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...