2 Μαΐου 2017

2 Μαίου 1945: Βυθίζεται το ναρκαλιευτικό "Σπερχειός", παρασύροντας πάνω από 80 άτομα στον βυθό...

Τον Μάιο του 1945 την χώρα συντάραξε το τραγικό ναυάγιο του ναρκαλιευτικού "Σπερχειός", που είχε διατεθεί από το Ναυτικό για την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Περισσότερα από 100 άτομα έχασαν την ζωή τους στο ναυάγιο αυτό, που έπληξε ιδιαίτερα την Σύρο, η οποία θρήνησε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων!
Το Ελληνικό ναρκαλιευτικό Σπερχειός, ήταν πρώην Νορβηγικό φαλαινοθηρικό που επιτάχθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας με το όνομα NOBLE NORAH και διαρκούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό στην Μέση Ανατολή.


2 Μαίου 1941: Πεθαίνει η μεγαλύτερη μορφή της νεοελληνικής παιδικής λογοτεχνίας Πηνελόπη Δέλτα, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας... (φωτογραφίες/βίντεο)

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, τον γνωστό «Τρελαντώνη» του ομώνυμου βιβλίου της. Μετά την γέννηση της Πηνελόπης ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος (που πέθανε σε ηλικία 2 χρόνων), ο Αλέξανδρος και η Αργίνη.2 Μαίου 1919: Η αποβίβαση της 1ης μεραρχίας στην Σμύρνη, με την οποία άρχιζε η μικρασιατική εκστρατεία που οδήγησε στην καταστροφή... (φωτογραφίες/βίντεο)

Καθώς η νύχτα αρχίζει να φεύγει, η νηοπομπή που οι Σμυρναίοι την είχαν ονομάσει "ΙΕΡΗ ΘΕΩΡΙΑ", πλησιάζει το λιμάνι της μεγαλύτερης Ελληνικής πόλης! Τα μεταγωγικά "Θεμιστοκλής", "Πατρίς", "Συρία", "Αθηνά", "Καλουτάς",  "Ατρόμητος", "Ρέπουλης", "Αντιγόνη", "Άρης", "Ξενία", "Ουρανία", "Αργολίς", "Δελφίν", "Έλδα" και τα Αντιτορπιλικά "Σφενδόνη", "Λόγχη", "Αλκιών" και "Αίγλη" προσεγγίζουν, πλησιάζουν τα πλοία της λευτεριάς. Για να υπογραμμιστεί η κάλυψη της συμμαχίας στο όλο εγχείρημα, αλλά και για να προληφθεί οποιαδήποτε ιταλική ενέργεια, την νηοπομπή συνόδευαν και τέσσερα βρετανικά Αντιτορπιλικά.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...