14 Απριλίου 2017

14 Απριλίου 2006: Σμηναγός Παντελής Γκέλης: Μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να σώσει το αεροπλάνο! (φωτογραφίες/βίντεο)

Στις 14 Απριλίου 2006 αεροσκάφος Mirage 2000EG της Πολεμικής Αεροπορίας πέφτει στο Πτώο όρος, κοντά στο Γαλαξίδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του, Παντελής Γκέλης.
Στις 15 Απριλίου σε απόκρημνη περιοχή του Πτώου όρους, βόρεια της λίμνης Παραλίμνης και σε υψόμετρο 1.000 ποδών, βρίσκονται τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά η σορός του Σμηναγού αγνοείται...

14 Απριλίου 1944: Η "Μαύρη Μεγάλη Παρασκευή" στην Κρυοπηγή

"Η Μεγάλη Παρασκευή του 1944 ήταν η "μαύρη Παρασκευή" για την Κρυοπηγή.
Μοιρολόγια και θρήνοι σε κάθε γειτονιά. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα για τους αδικοχαμένους και όχι μόνο για τον Χριστό"...
Η εκτέλεση από τους Γερμανούς 23 κατοίκων του χωριού την Μεγάλη Παρασκευή του 1944, σημάδεψε την μικρή κοινωνία, η οποία χρόνια τώρα βιώνει την ιδιαίτερη αυτή ημέρα της Ορθοδοξίας ακόμη πιο μελαγχολικά, επικαιροποιώντας παράλληλα το αίτημά της να χαρακτηριστεί το χωριό "μαρτυρικό".

Η Μεγάλη Παρασκευή και το ξύδι…

Αποκορύφωμα της μεγαλοβδομαδιάτικης νηστείας αποτελεί το "μενού" της Μεγάλης Παρασκευής, όπου όχι μόνο επιλέγονται νηστίσιμες τροφές, αλλά χρησιμοποιείται και στα φαγητά άφθονο ξύδι, ως ένδειξη της πίστης στον Χριστό που του έδωσαν να πιει ξύδι! Μερικά από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της Μεγάλης Παρασκευής είναι η άλαδη φακή με μπόλικο ξύδι, η ταχινόσουπα και οι πράσινες σαλάτες ποτισμένες με μπόλικο ξύδι. Ποτέ βέβαια, δεν λείπουν το ψωμί και οι ελιές από το τραπέζι!

Μεγάλη Παρασκευή...Την Μεγάλη Παρασκευή οι Xριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος...
Ο Χριστός, μετά την σύλληψή του στο Όρος των Ελαιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς. Η δίκη ήταν βέβαια τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί! Οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο Του, επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή. Τα χρόνια εκείνα διοικητής στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος. Σε αυτόν σύρθηκε ο Ιησούς, ενώ το πλήθος, μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας, ζητούσε την Σταύρωση Του.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...