10 Απριλίου 2017

Η ιστορία της αιματοβαμμένης σημαίας του Ρούπελ! (αφήγηση)

Η σημαία του οχυρού Ρούπελ,
που βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Η αντίσταση του οχυρού Ρούπελ το 1941 στην ναζιστική επιδρομή έγινε θρύλος, παγκόσμια γνωστός. Τα οχυρά εκείνα δεν έπεσαν ποτέ. Οι Γερμανοί τα κατέλαβαν όταν η Ελλάδα αναγκάσθηκε να συνθηκολογήσει... Αντίθετα στην σκιά της ιστορίας, έμεινε η περιπέτεια της σημαίας του οχυρού, που πέρασε στα χέρια των εισβολέων. Οι μάχες άρχισαν στις 6 Απριλίου 1941 και τερματίσθηκαν στις 9 Απριλίου, ενώ στις 10 Απριλίου έγινε η αποχώρηση των Ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων, μετά την συνθηκολόγηση. Ανάμεσα στους μαχητές ήταν και ο Θρακιώτης στρατιώτης Ιωάννης Χατζηλαζάρου ή Χατζηλαζαρίδης ο οποίος αφηγείται...

10 Απριλίου 1941: Η παράδοση του οχυρού Ρούπελ! (φωτογραφίες/βίντεο)

6 Απριλίου

H γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου. Για τον κανονισμό των βολών πυροβολικού είχε μεταφερθεί στα βόρεια του Στρυμόνα ένα δέσμιο στην γη αερόστατο, η παρουσία του οποίου ήταν προκλητική, καθώς οι Ελληνικές δυνάμεις στερούσαν από αεροπορική κάλυψη. Ελάχιστα λεπτά αργότερα άρχισαν οι επιθέσεις από αεροσκάφη στούκας, στόχος τους εκτός από το οχυρό ήταν και το Κέντρο Αντίστασης Καπίνας.

10 Απριλίου 1826: Η έξοδος του Μεσολογγίου! (φωτο/βίντεο)

Με την έκρηξη της επαναστάσεως, μετά την Πελοπόννησο, ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα είχε επαναστατήσει και είχαν απελευθερωθεί πολλές περιοχές. Μάλιστα οργανώθηκε και πολιτικά με την “Γερουσία” στο Μεσολόγγι και τον “Άρειο Πάγο” στα Σάλωνα. Ο Σουλτάνος όμως αποφάσισε να αντιδράσει οργανωμένα με δυο στρατιές!
Η δεύτερη με τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη κατέληξε στο Μεσολόγγι, στις 25 Οκτωβρίου 1822, το οποίο οι Τούρκοι πολιόρκησαν. Ύστερα από λίγες μέρες, στις 31 Δεκεμβρίου, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να επιστρέψουν στην Ήπειρο.

10 Απριλίου 1821: Απαγχονίζεται από τους τούρκους ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε' (φωτογραφίες)

Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1745 στην Δημητσάνα. Οι γονείς του, Ιωάννης Αγγελόπουλος και Ασημίνα, ήσαν πτωχοί. Στο Άγιο Βάπτισμα έλαβε το όνομα Γεώργιος, έμαθε τα πρώτα του γράμματα από τον θείο του ιερομόναχο Μελέτιο και κατόπιν έφυγε και εγκαταστάθηκε μαζί του στην Σμύρνη. Εκάρη μοναχός σε μονή στην νήσο των Στροφάδων και ολοκλήρωσε την θεολογική μόρφωση του στην Πατμιάδα Σχολή. Επιστρέφοντας στην Σμύρνη, ο μητροπολίτης Προκόπιος, ο όποιος έτρεφε για τον Γρηγόριο πατρική αγάπη, τον χειροτόνησε αρχιδιάκονο και κατόπιν πρεσβύτερο και όταν ανήλθε στον οικουμενικό θρόνο (1788) τον χειροτόνησε διάδοχό του στην Μητρόπολη Σμύρνης.

Μεγάλη Δευτέρα...Με την Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού. Η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή στην μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου. Ο Ιωσήφ, αγαπητός γιος του πατέρα του (πατριάρχη Ιακώβ), φθονήθηκε από τα αδέρφια του. Στην αρχή τον έριξαν σε ένα λάκκο, έπειτα όμως πουλήθηκε από τα αδέρφια του αντί είκοσι χρυσών νομισμάτων στους εμπόρους. Αυτοί με την σειρά τους τον πούλησαν στον Πετεφρή που ήταν αρχιμάγειρας του βασιλιά της Αιγύπτου!

Μεγάλη Εβδομάδα...


Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο! 

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...