8 Απριλίου 2017

8 Απριλίου 2004: Πέντε οπλίτες στο Σουφλί χάνουν την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος! (φωτογραφίες)

Ήταν λίγο πριν τις 9 το πρωί, όταν οι 5 οπλίτες επιχείρησαν να επανατοποθετήσουν τον ιστό της σημαίας του φυλακίου στην βάση του. 
Οι στρατιώτες του φυλακίου, την προηγούμενη ημέρα, είχαν κατεβάσει τον μεταλλικό ιστό της σημαίας για να επιδιορθώσουν το σχοινί που είχε κοπεί. Νωρίς το πρωί και στην προσπάθεια να τον επανατοποθετήσουν στην βάση του, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αλλά και επειδή το κέντρο βάρος του ιστού ήταν ψηλά, έχασαν τον έλεγχο με συνέπεια ο ιστός να πέσει και η άκρη να ακουμπήσει σε ηλεκτροφόρα καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ, που διέρχονταν κοντά από το σημείο!

8 Απριλίου 1943: Το διπλό ολοκαύτωμα Αγίας Ευθυμίας-Βουνιχώρας! (Μαρτυρίες)Την 8η Απριλίου 1943, 15 στρατιώτες από την Ιταλική φάλαγγα φονεύθηκαν από τους αντάρτες. Χωρίς καμμία διαδικασία, τα δύο χωριά (Βουνιχώρα και Αγία Ευθυμία) λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν με μυδραλιοβόλα και χειροβομβίδες.
Δεν άφησαν ούτε τους αναπήρους του Αλβανικού πολέμου, ούτε έναν τυφλό γέροντα ηλικίας 90 ετών...*.8 Απριλίου 1798: Γεννιέται ο Εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός

Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στην Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με την συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στην νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.


Ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα για το Σάββατο του Λαζάρου!

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά οι αγρότες δεν μαζεύουν την σοδειά τους, γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης θα φέρουν τον θάνατο μέσα τους.
O Λάζαρος είναι μια μορφή που εμπνέει σεβασμό στον Ελληνικό λαό. Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και ποικίλες, ωστόσο σήμερα έχουν λησμονηθεί ως επί το πλείστον. Για παράδειγμα τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες! Ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν "Λαζαρίνες".


Η Ανάσταση του Λαζάρου!


Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι αφιερωμένο από την Εκκλησία μας, στην Ανάσταση του Λαζάρου.
Το θαύμα αυτό είναι το τρίτο θαύμα αναστάσεως που είχε κάνει ο Ιησούς Χριστός. Πριν από τον Λάζαρο, είχε αναστήσει την κόρη του Ιαείρου και τον γιο της χήρας στην πόλη Ναΐν.
Όπως μας αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, όταν ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά, οι αδερφές του Μαρία και Μάρθα, ενημέρωσαν τον Χριστό για την ασθένεια του Λαζάρου και του ζήτησαν να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προλάβει τον αδερφό τους ζωντανό...

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...