9 Μαρτίου 2017

Η Σημαία του 5ου συντάγματος Τρικάλων, που κυμάτιζε στην μάχη του υψώματος 731! Η ιστορία της σημαίας από την Κατοχή ως την απελευθέρωση... (φωτογραφίες/βίντεο)
Φύλαξε την Ελληνική σημαία ως "κόρη οφθαλμού" στην διάρκεια της Κατοχής, αρνούμενος να την παραδώσει στους Ιταλούς, παρά τις απειλές και την βία. Ο λόγος για τον Τρικαλινό Νικόλαο Λεοντάρη, με καταγωγή από την Καλλιρρόη Καλαμπάκας, ο οποίος έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και μετά την λήξη του, τού ανατέθηκε η προστασία της Πολεμικής Σημαίας του 5ου Συντάγματος, την οποία και παρέδωσε στον Ελληνικό Στρατό, μετά την απελευθέρωση.

9 Μαρτίου 1941: Ύψωμα 731: Οι Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ! Ο αγώνας μέσα από το ημερολόγιο του Ταξιάρχου Κασλά! (φωτογραφίες)

Στις αρχές Μαρτίου 1941, ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι έφτασε στην Αλβανία για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις. Κύριος στόχος, η διάσπαση του μετώπου σε μια γραμμή έξι χιλιομέτρων, από την Γκλάβα στο Μπούμπεσι. Την επιχείρηση είχε αναλάβει το όγδοο ιταλικό σώμα στρατού, που έριξε στην μάχη τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων, κρατώντας άλλες δύο σε εφεδρεία.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...