20 Φεβρουαρίου 2017

20 Φεβρουαρίου 2006: Πτώση Ελικοπτέρου UH-1H του Ελληνικού Στρατού στην Πέλλα. (φωτογραφίες)

Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την βάση του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 7.30 το βράδυ της Δευτέρας 20ης Φεβρουαρίου 2006, για νυχτερινή εκπαιδευτική πτήση με τετραμελές πλήρωμα. Το ελικόπτερο, που δεν έχει δυνατότητες νυχτερινής πτήσης, οδηγούνταν αποκλειστικά από το πλήρωμα με κιάλια νυχτερινής πτήσης και πετούσε κάτω από τα 500 πόδια, χωρίς να υπάρχει το στίγμα του στο ραντάρ του Χορτιάτη!

"Εν Μπιζανίω, 20 Φεβρουαρίου 1913..." (Ένα σημείωμα κρυμμένο σε όπλο!)

Ο Λάμπης Ν. Βολονάκης, λοχίας του Α΄ Λόχου του 17ου Συντάγματος Πεζικού υπηρετούσε στην Μικρά Ασία το 1920. Αποσυναρμολογώντας και καθαρίζοντας το όπλο του, βρήκε ένα σημείωμα και μια πεντάρα. Τα φύλαξε μέχρι την επιστροφή του στην πατρίδα και τα κατέθεσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος. Το σημείωμα είναι ενδεικτικό του διαχρονικού πνεύματος του Έλληνα Στρατιώτη, το οποίο προσπαθούν να εξοντώσουν τα τελευταία χρόνια...

20 Φεβρουαρίου 1822: Η Ναυμαχία της Πάτρας!


Στις αρχές του 1822, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον αιγύπτιο υποναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ, βγήκε από τον Ελλήσποντο με διαταγή να πλεύσει προς την Πάτρα, προκειμένου να ανεφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους Έλληνες επαναστάτες, Τούρκους. Στο κατόπι του βρέθηκε στόλος 63 Ελληνικών πλοίων από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες με αρχηγούς τον Νικολή Αποστόλη, τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Γκίκα Τσούπα.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...