31 Ιανουαρίου 2017

Τα αναπάντητα ερωτήματα της κρίσης των Ιμίων... (φωτογραφίες)

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για εκείνη την μεγάλη βραδιά της κρίσης των Ιμίων, που είχε σαν τραγική συνέπεια τον θάνατο των τριών Ελλήνων αξιωματικών όταν έπεσε το ελικόπτερο που επέβαιναν. Η υπόθεση αυτή του ελικοπτέρου άφησε μέχρι σήμερα πολλά ερωτηματικά καθώς οι ίδιες οι Ελληνικές αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για να την «θάψουν» κάτω από μια επίσημη και πολύ αμφισβητούμενη εκδοχή για την απώλεια έλεγχου και ένεκα καιρικών συνθηκών, πτώση του ελικοπτέρου.
Εκείνο όμως που δεν απαντήθηκε και είναι κατά την άποψη μας πολύ σημαντικό που αν εξιχνιάζονταν θα έλυνε πολλά «μυστήρια» από την κρίση των Ιμίων, είναι η τύχη των Τούρκων κομάντος που είχαν αποβιβαστεί και είχαν καταλάβει την δεύτερη βραχονησίδα που είχε μείνει προδοτικά αφύλακτη από Ελληνικής πλευράς...

ΙΜΙΑ 1996: Ο Γιάννης, μόνιμος κάτοικος Κω, θυμάται... (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)


Πήγαινα δευτέρα γυμνασίου τότε... Ήμουν σχολείο όταν κάποια στιγμή πέρασε ένα Πολεμικό Αεροπλάνο δικό μας, το οποίο πέταγε πολύ χαμηλά, έκανε έναν κύκλο πάνω από την Κω και κατευθύνθηκε προς τις βραχονησίδες...

Περιμέναμε πως και πως να σχολάσουμε, να πάμε στα σπίτια μας για να μάθουμε τι είχε γίνει…


Μαρτυρία ΟΥΚά ομάδας Ιμίων! (βίντεο)


Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώθη­καν από εκείνη την νύ­χτα του Ιανουαρίου... Την νύχτα, που τρεις γενναίοι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έδωσαν τις ζωές τους, για την πατρίδα. Την κρίση, που έδωσε αφορμή στην Τουρκία, να θέσει το ζήτημα των "Γκρίζων Ζωνών" στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά.

Αν και ο κ. Σημίτης ευχαριστούσε τους Αμερικανούς, αν και ο κ. Πάγκαλος πρότεινε να πουν, ότι την σημαία την πήρε ο αέρας, υπήρχαν πάνω στις βραχονησίδες πραγματικοί Έλληνες, πραγματικοί Άνδρες, που ήταν έτοι­μοι να δώσουν την ζωή τους...

Η Μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα Ίμια! Δεχθήκαμε το "γκριζάρισμά" τους... Τα έγγραφα που το αποδεικνύουν! (φωτο)
Την εποχή εκείνη ο διαπραγματευτής μας για την κρίση των Ιμίων Θ. Πάγκαλος, συμφώνησε να "γκριζάρει" τα Ίμια και να αποδεχθεί ότι δεν θα επιστρέψουν τα Ελληνικά πλοία, Στρατεύματα και η Ελληνική Σημαία στα Ίμια!

Είχαν πει ότι: "πήραμε την σημαία μας απλά για να εκτονωθεί η κρίση και ότι μπορούμε οποτεδήποτε να ξαναπάμε Στρατό ή Σημαία, γιατί οι δυο αυτές νησίδες (βράχια) είναι Ελληνικές, όπως ήταν μέχρι την κρίση του 1996.

Όμως ο Θ. Πάγκαλος μαζί με τον Κ. Σημίτη -σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ΗΠΑ- συμφώνησαν να φύγουμε από τα Ίμια και να τερματιστεί η κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι ΔΕΝ θα ξαναγυρίσουμε στα ΙΜΙΑ!

Τα τεράστια Στρατηγικά λάθη... Τι εισηγήθηκε ο ναύαρχος Χ.Λυμπέρης την νύχτα των Ιμίων και απέρριψε ο Κ.Σημίτης!Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στην νησίδα, κι ενώ είχε χαθεί το ελικόπτερο ΠΝ21, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης, εισηγήθηκε τρεις τρόπους επιχειρησιακής αντιμετώπισης της κατάστασης στον Κώστα Σημίτη, προκειμένου να επιτευχθεί η ανακατάληψη του εθνικού εδάφους!

Τα σήματα του ΓΕΝ προς την Φρεγάτα Ναυαρίνο (F-461), τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996...

30 Ιανουαρίου, πριν τα μεσάνυχτα (23.30)
Οι ΗΠΑ ενημερώνουν την Ελληνική κυβέρνηση ότι η Τουρκία απορρίπτει τις Ελληνικές προτάσεις για αποκλιμάκωση. Η Αθήνα αρχίζει να διακρίνει την πραγματικότητα. Από τις 29 Ιανουαρίου τα δύο τουρκικά περιπολικά, έχουν εντοπίσει τις θέσεις των Ελλήνων βατραχανθρώπων και την σημαία στην Α. Ίμια. Μία ενισχυμένη ομάδα (18 άνδρες) της SAT-SAS, κάτι σαν την δική μας ΜΥΚ, απογειώθηκαν από την Κωνσταντινούπολη. 

31 Ιανουαρίου 1996: ΙΜΙΑ, το χρονικό της κρίσης... (φωτο/βίντεο)


Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης. Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των Ελληνο-τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. 

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...