21 Ιανουαρίου 2017

21 Ιανουαρίου 1949: Επισμηναγός Παναγιώτης Η. Τσούκας και Αντισμήναρχος Selden R Edner (βίντεο)


Την αυγή της 21ης Ιανουαρίου οι αντάρτες κατέρριψαν στην δυτική πλευρά του Καρπενησίου, πάνω από το νοσοκομείο, αναγνωριστικό αεροπλάνο τύπου North American Aviation T-6G “Harvard”, στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος Παναγιώτης Τσούκας και ο Αμερικανός Lt Col Selden R.Edner. Στις 10 το πρωί κατέλαβαν στα Ρόβια το τελευταίο φυλάκιο που συνέχιζε να αντιστέκεται. Η πόλη βρισκόταν πια στα χέρια τους...

Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης

Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, από τις θρυλικές μορφές του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (1940-1941).

Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης γεννήθηκε το 1897 στα Κεχριάνικα Λακωνίας και ήταν γιος του δασκάλου Δαβάκη. Σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε Ανθυπολοχαγός Πεζικού το 1916. Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του συμπλήρωσε την στρατιωτική του κατάρτιση στην γαλλική Σχολή Αρμάτων και την Ανώτερη Σχολή Πολέμου των Παρισίων.

Πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησε στις μάχες του Σκρα (17 Μαΐου 1918) και της Δοϊράνης (5 Σεπτεμβρίου 1918), όπου η υγεία του υπέστη βαρύτατη βλάβη από ασφυξιογόνα οβίδα. Προβιβάσθηκε σε Λοχαγό επ’ ανδραγαθία το 1918. Με αίτησή του ζήτησε και πήρε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία και τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας για την γενναιότητα που επέδειξε στην μάχη των υψωμάτων του Αλμπανός.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...