10 Ιανουαρίου 2017

10 Ιανουαρίου 1991: Η τραγική πυρκαϊά στο κατάστημα ρούχων "Κ.Μαροῦσης" με 4 νεκρούς! (Συγκλονιστικές μαρτυρίες εγλωβισμένων)

Ο απολογισμός μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους κατέληξε κατά τον ίδιο τρόπο στον άδικο χαμό τεσσάρων ανθρώπων, που εκείνη την στιγμή εργαζόντουσαν σε γραφεία κτιρίων πάνω από το κατάστημα ρούχων «Κ. Μαρούσης». Την περίοδο εκείνη, είχε προηγηθεί αλλαγή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (παραιτήθηκε ο Κοντογιαννόπουλος και αντικαταστάθηκε με τον Σουφλιά), το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως τεταμένο και οι μαθητικές καταλήψεις και πορείες βρισκόντουσαν στην κορύφωσή τους. Το κέντρο της Αθήνας μετατρεπόταν καθημερινώς σε πεδίο μάχης...

Ιωάννης Βαρβάκης, ο Εθνικός Ευεργέτης

Πλοιοκτήτης, έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε το 1745 στα Ψαρά και ήταν γιος του Ανδρέα Λεοντίδη και της Μαρίας Μάρου. Σε ηλικία 17 ετών ήταν ήδη ένας έμπειρος ναυτικός με δικό του πλοίο («Άγιος Ανδρέας»). Ξόδεψε όλη του την περιουσία για να το μετατρέψει σε πολεμικό και το 1768 το ενέταξε στη δύναμη του ρωσικού ναυτικού, που μαχόταν τους Οθωμανούς (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος 1768-1774). Επέδειξε ιδιαίτερες οργανωτικές και πολεμικές ικανότητες κατά την Ναυμαχία του Τσεσμέ (5 - 7 Ιουλίου 1770), με αποτέλεσμα οι συναγωνιστές του να του κολλήσουν το παρατσούκλι Βαρβάκης (από το αρπακτικό πουλί βαρβάκι). Του άρεσε και το χρησιμοποίησε ως επίθετο για το υπόλοιπο της ζωής του!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...