5 Δεκεμβρίου 2016

5 Δεκεμβρίου 2007: Ο Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς ανεσύρθη νεκρός στα διεθνή ύδατα από τουρκική φρεγάτα! (φωτο)

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007: Μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Block 52+ της 110 ΠΜ/337 Μοίρας, με κυβερνήτη τον Σμηναγό (Ι) Αθανάσιο Μπατσαρά, κατέπεσε 20 μίλια νότια του Αγίου Όρους στην περιοχή «Ψαθούρας», κατά την διάρκεια νυχτερινής ασκήσεως. Η κινητοποίηση των δυνάμεων Έρευνας και Διάσωσης ήταν άμεση! Στην περιοχή του ατυχήματος έσπευσαν τρία SUPER PUMA, ένα C-130, μία Φρεγάτα, μία Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος. 

5 Δεκεμβρίου 1940: Μαρδοχαίος Φριζής: Ο μοναδικός σημιτικής καταγωγής και εβραϊκού θρησκεύματος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, που έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στο Μέτωπο.

Συνταγματάρχης Πεζικού, που έπεσε επί του πεδίου της μάχης κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (1940-41).
Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1893 στην Χαλκίδα, στους κόλπους μιας πολυμελούς οικογένειας Ρωμανιωτών Εβραίων. Ο Ιάκωβος και η Ιόπη Φριζή είχαν 13 παιδιά (12 αγόρια κι ένα κορίτσι).
Το όνειρό του από μαθητής ήταν να γίνει στρατιωτικός, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του, που προτιμούσε να ασχοληθεί με τις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειας. Έδωσε εξετάσεις στην Σχολή Ευελπίδων, αλλά απέτυχε.

5 Δεκεμβρίου 1912: Άρχισαν οι Έλληνες να χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα για βομβαρδισμούς!

Στις 5 Δεκεμβρίου 1912 άρχισαν οι πτήσεις των Ελληνικών αεροπλάνων! 
Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε από τον Μ. Μουτούση, ο οποίος απογειώθηκε από την Πρέβεζα, πέταξε πάνω από τα οχυρά του Μπιζανίου και από τα Γιάννενα ρίχνοντας αυτοσχέδιες βόμβες και προσγειώθηκε στο διάδρομο του Εμίν Αγά. Οι πτήσεις πάνω από το ηπειρωτικό μέτωπο συνεχίστηκαν χωρίς απώλειες ως τις 21 Φεβρουαρίου 1913 που καταλήφθηκαν τα Γιάννενα από τον Ελληνικό στρατό. 

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...