18 Νοεμβρίου 2016

18 Νοεμβρίου 1940: Οι ήρωες τραυματίες του μετώπου φτάνουν στην Αθήνα! Χιλιάδες λαού στους δρόμους τους επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή... (φωτογραφίες)

Ο πάνδημος χαρακτήρας που πήρε η υποδοχή των πρώτων τραυματιών του πολέμου του 1940 εντυπωσίασε τους Έλληνες και τους ξένους ανταποκριτές. Ποτέ άλλοτε οι δρόμοι της Αθήνας δεν είδαν τόσο κόσμο, από τις χιλιάδες που ξεχύθηκαν για να προϋπαντήσουν, να ζητωκραυγάσουν και να ενθαρρύνουν τα πρώτα παλικάρια που έφταναν στην Ελληνική πρωτεύουσα. Ήταν 18 Νοεμβρίου 1940 όταν έφθανε στον Σταθμό Λαρίσης το πρώτο νοσοκομειακό τρένο, ειδικά διασκευασμένο για την μεταφορά τραυματιών. Συνέβη τότε το Ελληνικότατο και απρόσμενο. Δεκάδες χιλιάδες λαού στήθηκαν κατά μήκος των οδών απ’ όπου θα περνούσε η πομπή των ασθενοφόρων. Οι ανθοπώλες της Ομονοίας και του Συντάγματος, μοίραζαν δωρεάν τα λουλούδια τους στον κόσμο και σ’ όλη την διαδρομή τα αυτοκίνητα με τους τραυματίες «ερραίνοντο μια άνθινη βροχή».

18 Νοεμβρίου 1940: Γρηγόρης Βαλκανάς, ο πρώτος Έλληνας καμικάζι!
Ο Γρηγόρης Βαλκανάς γεννήθηκε το 1916 στους Χράνους Αρκαδίας, τον Αύγουστο του 1936 κατατάχθηκε στη Σχολή Αεροπορίας (Τμήμα Υπαξιωματικών ) και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με τον βαθμό του Σμηνία και ειδικότητα Χειριστή. Ο πόλεμος τον βρήκε να υπηρετεί στην 23η Μ.Δ. με έδρα την Λάρισα. Στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με α/φ P.Z.L. της Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν Αλβανίας, Β.Α της Κορυτσάς...


18 Νοεμβρίου 1916: Συμμαχικά αγήματα της Αντάντ, κάνουν απόβαση στο Φάληρο και συγκρούονται με τον Ελληνικό στρατό (Νοεμβριανά).


Έτσι ονομάστηκαν τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1916 στην Ελλάδα και αφορούσαν μια πολιτική διένεξη σχετικά με την ουδετερότητα της Ελλάδος κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησε σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ελληνικής κυβερνήσεως και των Αγγλογαλλικών δυνάμεων.
Η ουδετερότητα της Ελλάδος είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών από την αρχή του πολέμου...


18-24 Νοεμβρίου 1826: Η Μάχη της Αράχωβας


Η Μάχη της Αράχωβας που έλαβε χώρα στις 18-24 Νοεμβρίου 1826 αποτέλεσε το δραματικό σκηνικό μίας από τις σφοδρότερες πολεμικές αναμετρήσεις της Επαναστάσεως. Μετά την τραγωδία στο Μεσολόγγι, όλοι πίστευαν πως η Επανάσταση είχε σβήσει. Κανείς δεν φανταζόταν πως ο Στρατηγός Καραϊσκάκης και τα παλικάρια του θα αναζωπύρωναν τις ελπίδες των Ελλήνων για λευτεριά με την συντριπτική τους νίκη εναντίον των Τούρκων στην Μάχη της Αράχωβας...

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...