8 Νοεμβρίου 2016

8 Νοεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης! (φωτο/βίντεο)


Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1.000 άνδρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, που επέβαιναν στο θωρηκτό "Αβέρωφ" και σε τρία επίτακτα ατμόπλοια, αποβιβάζονται στις 14:00 στην Μυτιλήνη. Η Τουρκική φρουρά, αποτελούμενη από 2.000 άνδρες, συμπτύσσεται στο εσωτερικό του νησιού, όπου και υποχρεώνεται να παραδοθεί στις 8 Νοεμβρίου 1912, μετά από μάχη στην περιοχή του χωριού Κλαπάδος. Έτσι ολόκληρη η Λέσβος καθίσταται πλέον ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Μοναχός Ιωσήφ Αγιορείτης: Ο προστάτης των πιλότων! (φωτο)


Η φωτογραφία του, καθώς και διάφορα video έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι ο μοναχός που κάθε φορά που κάποιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας περνά πάνω από την Χερσόνησο του Άθωνα, «αναγκάζει» τους πιλότους να κάνουν χαμηλή διέλευση για να τον «χαιρετίσουν».
Και πώς να μην το κάνουν όταν ο μοναχός αυτός βγαίνει στην άκρη του βουνού και με μια τεράστια σημαία, πότε Ελληνική και πότε βυζαντινή, τους χαιρετά και με το δικό του τρόπο τιμά την αποστολή τους.

Συγκλονιστική επιστολή πιλότου: "Τους τα χαρίζω όλα, αν έτσι θα σωθεί η Ελλάδα!"Ένα γράμμα κατάθεση ψυχής, αλλά οργής και περιφρόνησης για όλους όσους συζητούν αν θα κόψουν 100 ή 200 ευρώ από τις αποδοχές των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας! Ένα γράμμα ενός από αυτούς που προστατεύουν την εθνική μας κυριαρχία, παίζοντας την ζωή τους κορώνα-γράμματα κυνηγώντας Τούρκους εισβολείς. Το πραγματικό του όνομα είναι διαφορετικό από αυτό του Γιώργου Θαλάσση, που ήταν ο μικρός ήρωας των παιδικών μας χρόνων στο εικονογραφημένο περιοδικό. Φυσικά και του απαγορεύεται σαν εν ενεργεία Αξιωματικός να μιλήσει δημόσια. Αλλά κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την φωνή της ψυχής αυτού του Έλληνα πιλότου που προφανώς εκπροσωπεί και όλους τους άλλους συναδέλφους του.

Η άγνωστη αργκό των Πιλότων!Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών έχουν αναπτύξει μια ιδιότυπη αργκό την οποία χρησιμοποιούν τόσο στην υπηρεσιακή όσο και στην κοινωνική τους ζωή. 

Έχουν δώσει παρατσούκλια ακόμη και στους Τούρκους χειριστές αποκαλώντας τους «Μπούφους» ενώ συχνά παραλληλίζουν τους στρατιωτικούς στόχους με τους ερωτικούς!

Αυτοί είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ !!!

Οι Πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας λειτουργούν σε συνθήκες για τις οποίες δεν είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Καλούνται να πάρουν στο δευτερόλεπτο αποφάσεις κρίσιμες για τους ίδιους και για την χώρα. Ο κίνδυνος, το ανύπαρκτο ωράριο, η μάχη με τον καιρό και οι κάθε λογής δυσκολίες δεν αποζημιώνονται! Η εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση, οι περιορισμοί στην προσωπική ζωή, μα πάνω απ’ όλα ο κίνδυνος, είναι λίγες από τις φράσεις που μπορούν να περιγράψουν την καθημερινότητα ενός ιπτάμενου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...