3 Νοεμβρίου 2016

"Της τα έδωσα της Πατρίδος και τα δύο..."

Ήμουν στο Ναυτικό το 1952 και βρισκόμουν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όχι όπως είναι σήμερα. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν πάρα πολλά από τα παλιά και απορούν όποτε ακούν ορισμένα γεγονότα του τότε.
Εκείνη την στιγμή έπεφτε ο ήλιος και θα γνωρίζετε ότι με την δύση του, γίνεται υποστολή της σημαίας. Τότε το Υπουργείο Ναυτικού ήταν εκεί και η σημαία κυμάτιζε ακόμα στο κτήριο. Σήμερα είναι άλλες υπηρεσίες του Ναυτικού. Τότε πάντα κάθε πρωί, θα θυμούνται οι παλιοί, γινόταν έπαρση σημαίας και σταματούσαν τα πάντα, όπως και στην δύση του ηλίου γινόταν υποστολή. Ήταν στιγμές ωραίες, απίθανες που ζούσαν τότε οι άνθρωποι.


Τα μόνοπλα του Ελληνικού Στρατού! (φωτογραφίες/βίντεο)

“Σ’ ένα χαντάκι, σκεπασμένο με χιόνι, ο ψαρής μου κόλλησε. Πεινασμένος, μουσκεμένος ως το κόκαλο, ταλαιπωρημένος από το αδιάκοπο τρέξιμο πάνω στα κατσάβραχα ήταν γραφτό του να μείνει εκεί... Τον χάιδεψα λίγο στον σβέρκο τον φίλησα και κίνησα. Σε λίγα βήματα γύρισα να ιδώ για τελευταία φορά... Μπορεί να ήταν ζώο, αλλά ήταν σύντροφος στον πόλεμο.
Είχαμε δει τόσες φορές μαζί τον θάνατο, είχαμε περάσει μαζί μερόνυχτα ζωής τέτοια που δεν λησμονιέται ποτέ. Και τον είδα να με κοιτάζει που έφευγα. Τι ματιά ήταν αυτή βρε παιδιά... Πόσο παράπονο, πόση λύπη φανέρωνε. Μ’ έπιασε το κλάμα. Ο πόλεμος δεν αφήνει καιρό για τέτοια. Σε μια στιγμή σκέφτηκα να τον σκοτώσω. Δεν βάσταξε όμως η καρδιά μου και τον άφησα εκεί. Με κοίταζε ώσπου χάθηκα πίσω από τον βράχο”.


2-8 Νοεμβρίου 1940: Η μάχη στο ύψωμα Γκραμπάλα!

...Τις εσπερινές ώρες της 2ας Νοεμβρίου του 1940, ενώ είχε χαλαρωθεί λίγο η ένταση του εχθρικού πυροβολικού, συγκεντρώθηκαν αιφνιδιαστικά τα πυρά 4-5 ελαφρών ιταλικών πυροβολαρχιών και 2-3 βαρέος πυροβολικού επί του υψώματος Γκραμπάλα.
Υπό αυτή την αποτελεσματική συγκέντρωση του ιταλικού πυροβολικού, ένα τάγμα του 47 Συντάγματος (τα δύο άλλα παρέμειναν έτοιμα πίσω για να επιτεθούν το πρωί) της ιταλικής μεραρχίας "Ferrara", αναρριχήθηκε αθέατο την βόρεια αντηρίδα της Γκραμπάλας και επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, ανατρέποντας τον εκεί Ελληνικό λόχο του 15ου Συντάγματος, με αποτέλεσμα να καταλάβει στις 20.00 το σπουδαιοτάτης σημασίας ύψωμα!


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...