1 Νοεμβρίου 2016

Ο Αιμοδότης


«Είχε οργανωθεί, κατά την διάρκεια του αγώνος, υπηρεσία μεταγγίσεως αίματος απʼ τον Ερυθρό Σταυρό της Ελλάδος. Ο κόσμος έκαμε κάθε μέρα ουρά για να δώσει το αίμα του για τους τραυματίες μας. Ήταν εκεί νέοι, κοπέλες, γυναίκες, μαθητές, παιδιά που περίμεναν την σειρά τους. 

Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος και Στρατιώτης Βασίλειος Τσιαβαλιάρης: Οι πρώτοι νεκροί του 1940! (φωτογραφίες)Την 28η Οκτωβρίου, εκτός από την επέτειο του ΟΧΙ, γιορτάζουμε και τους χιλιάδες Έλληνες νεκρούς και τραυματίες που έπεσαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μας! 
Οι συνολικές απώλειες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού και Ελληνογερμανικού πολέμου 1940-41 ήταν:
Νεκροί:        13.676
Τραυματίες: 42.4851-2-3 Νοεμβρίου 1940: Οι βομβαρδισμοί στην Θεσσαλονίκη! (Μαρτυρίες)

Από την 1η Νοεμβρίου 1940 ως την 9η Φεβρουαρίου 1941 οι βομβαρδισμοί στην Θεσσαλονίκη προξένησαν θύματα και υλικές καταστροφές, με πιο συνταρακτική και προκλητική την ζημιά που υπέστη η Αγία Σοφία από τις βόμβες των Ιταλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Ευ. Χεκίμογλου, σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς 232 άτομα, τραυματίστηκαν 871, ενώ 864 οικογένειες επλήγησαν σοβαρά ιδίως στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης και κυρίως στην περιοχή ανάμεσα στις οδούς Σοφούλη (τότε Αλλατίνι) και Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Γράμμου-Βίτσι και τότε Γεωργικής Σχολής), όπου και το αεροδρόμιο της Μίκρας. Βομβαρδίστηκαν επίσης οι συνοικισμοί Επταλόφου, Νεάπολης, Ξηροκρήνης, Συκεών κ.ά.


1 Νοεμβρίου 1940 - Όταν η Αεροπορία μας διέλυσε τους Ιταλούς στην Κορυτσά!

Το πλήρωμα ενός Blenheim λίγο πριν εκτελέσει την αποστολή του.


Τρία Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού απογειώθηκαν με αποστολή το βομβαρδισμό των αεροδρομίων της Κορυτσάς. Ένα από τα αεροσκάφη με χειριστή τον Υποσμηναγό Κωνσταντίνο Μαργαρίτη έπληξε με ακρίβεια το στόχο.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...