28 Οκτωβρίου 2016

Η Συμβολή των Κυπρίων το 1940!


Αμέσως μόλις έφτασε η είδηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία, στην Κύπρο απλώθηκε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού. Οι Ελληνικές σημαίες, απαγορευμένες από το 1931, υψώθηκαν ξανά σε κάθε σημείο του νησιού. Νέοι της Κύπρου κατέκλυσαν το Ελληνικό Προξενείο της Λευκωσίας και την Αρχιεπισκοπή, για να στρατευθούν. 

Έρανοι ξεκίνησαν παντού! Ακόμη και οι πιο φτωχοί συνεισέφεραν ό,τι τους είχε απομείνει. Μόνο η Κερύνεια πρόσφερε την αξία ενός αεροπλάνου!!!

Ταγματάρχης Δημήτριος Κωστάκης: Ο θρυλικός πυροβολητής του '40 (φωτογραφίες)

Ένας από εκείνους που μεγαλούργησαν στον ανυπέρβλητο εκείνο αγώνα του 1940 και πρόταξαν τα στήθη τους για την Ελλάδα ήταν και ο θρυλικός ταγματάρχης του πυροβολικού Δημήτριος Κωστάκης. Μαζί με τον Διοικητή της VIII Μεραρχίας, Υποστράτηγο Χαρ. Κατσιμήτρο και τον Συνταγματάρχη Παναγ. Μαυρογιάννη αποτελούσαν το Επιτελείο της Μεραρχίας που έπαιρνε τις οριστικές αποφάσεις για τον αγώνα και τις υλοποιούσε με άφθαστο ηρωισμό και πείσμα ο Ελληνικός στρατός.

Ημερησία Διαταγή του Υποστρατήγου Χαραλ. Κατσιμήτρου προς την 8η Μεραρχία, στις 28 Οκτωβρίου 1940

Μετά την κατάληψη της Αλβανίας από τα στρατεύματα του Μουσολίνι το 1939 ο κίνδυνος επίθεσης της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας ήταν πλέον ορατός.
Ο Κατσιμήτρος είχε αναλάβει την VIII Μεραρχία το 1938 και αδιαφορώντας για τις αμφιταλαντεύσεις και τις πολιτικές ισορροπίες της Αθήνας, πίστευε ότι αν γινόταν ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας αυτή θα ξεκινούσε από την Αλβανία και επομένως η Ήπειρος θα ήταν ο πρώτος στόχος!

28η Οκτωβρίου 1940 – Πρωτοσέλιδα Εποχής

«Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες εις πόλεμον με την Ιταλία», είναι ο τίτλος του βασικού θέματος της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ο εθνικός στρατός μάχεται ηρωικά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τη στιγμή που γίνονται αεροπορικές επιδρομές στην Πάτρα, την Κόρινθο, την Ελευσίνα και το Τατόι. Άλλα θέματα, το ιστορικό της έναρξης των εχθροπραξιών και ο χαιρετισμός του Αρχηγού της κυβέρνησης προς το στρατό ξηράς, θάλασσας και αέρος.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...