24 Οκτωβρίου 2016

24 Οκτωβρίου 1963: Ο Γιώργος Σεφέρης παίρνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


"Χωρίς καρδιοχτύπι και εκρήξεις περηφάνιας, εν μέσω μιας ειδησεογραφίας πολιτικά φορτισμένης". Έτσι έγινε γνωστή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1963 η είδηση πως ο ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 24 Οκτωβρίου 1963 έγινε η ανακοίνωση που εκτόξευσε και επισήμως την χώρα του Ομήρου στην κορυφή της ποίησης παγκοσμίως.

Σπάνιο φιλμ του Αβέρωφ "κάπου στην Μεσόγειο"...Σπάνια κινηματογραφικά πλάνα του Θωρηκτού Αβέρωφ “κάπου στην Μεσόγειο”, όπως λέει η περιγραφή του κινηματογραφικού υλικού.

Μετά την εισβολή και την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, λόγω της παλαιότητάς του, το ΓΕΝ σχεδίαζε να το βυθίσει, αλλά το πλήρωμά του εξεγέρθηκε και με δική του πρωτοβουλία διέφυγε στην Αλεξάνδρεια.

24 Οκτωβρίου 1909: Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ!

Η Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του Γεωργίου Αβέρωφ.
Γεώργιος Αβέρωφ (1818 – 1899): 
Επιχειρηματίας και μέγας εθνικός ευεργέτης. Βλάχικης καταγωγής, γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1818 στο Μέτσοβο. Ήταν ο νεώτερος από τα πέντε αδέλφια της οικογενείας και οι γονείς του τον προόριζαν για δάσκαλο στο εκεί σχολείο. Εκείνος, όμως, πνεύμα ανήσυχο, προτίμησε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...