22 Οκτωβρίου 2016

22 Οκτωβρίου 1947: Η εκτέλεση του Φρίντριχ (Φριτς) Σούμπερτ. Ένας από τους χειρότερους ψυχοπαθείς εγκληματίες πολέμου που έδρασε στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. (φωτο)

Ο βίος του Φριτς Σούμπερτ ξεκινάει στο Ντόρτμουντ, στις 21 Φεβρουαρίου του 1897, όπου γεννήθηκε από γονείς Γερμανών εργατών. Κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου πολεμάει για την Γερμανία. Στο τέλος των μαχών βρέθηκε στην Σμύρνη ως μέλος γερμανικών αποστολών ειδικευμένου προσωπικού που αναδιοργάνωσε και ηγήθηκε οθωμανικών στρατιωτικών τμημάτων στην απόκρουση επιθέσεων της Αντάντ. Τον Ιανουάριο του 1934 ο Σούμπερτ έγινε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP). Το στρατιωτικό του μητρώο σχετικά με την υπηρεσία του στην Ελλάδα βρέθηκε στα γερμανικά αρχεία της Βέρμαχτ. Ήταν παντρεμένος, δεν είχε παιδιά και η σύζυγός του το 1950 απευθύνθηκε στις γερμανικές αρχές για να μάθει τι απέγινε ο άντρας της...

22 Οκτωβρίου 1943: Η μάχη της Αστυπάλαιας! (φωτογραφίες)

Η Αστυπάλαια στο διαμορφούμενο στρατηγικό περιβάλλον στα Δωδεκάνησα απέκτησε, λόγω των εξελίξεων, "ΘΕΣΗ ΚΛΕΙΔΙ". Τον Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Ρόδο και στις 3 Οκτωβρίου είχαν αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της Κω. Το επόμενο βήμα τους ήταν η ανακατάληψη της Λέρου, σημαντικότατου φρουρίου στην περιοχή. Για τον σκοπό αυτό είχε συγκροτηθεί το συγκρότημα μάχης του Αντιστράτηγου Μίλερ (Kampfgruppe Muller), Διοικητή της 22ας Μεραρχίας Πεζικού στην Κρήτη.

Αντιτορπιλικό "ΑΔΡΙΑΣ": Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας και το Ηρωικό πλήρωμά του, γράφουν μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της Παγκόσμιας Ναυτικής ιστορίας! (φωτο/βίντεο)

Το Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ απέπλευσε εγκαίρως, μαζί με το βρετανικό HURWORTH. Στις 22.00 έπρεπε να βρίσκονται και να αρχίσουν τον βομβαρδισμό των εχθρικών θέσεων στην Κάλυμνο. Ενώ πλησίαζαν και τα πυροβόλα ήταν έτοιμα, ώρα 21.56 αισθάνθηκαν μια ισχυρή διπλή δόνηση στο ΑΔΡΙΑΣ και ταυτόχρονα ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Το πλοίο είχε πέσει σε νάρκη! Ο Κυβερνήτης που βρισκόταν στην γέφυρα τινάχθηκε κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ αμέσως μετά μια τρομερή πίεση τον έσπρωξε απότομα κάτω και τον κτύπησε οριζόντια με το στήθος του στο δάπεδο. Χιλιάδες κομμάτια σίδερο που άρχισαν να εκσφενδονίζονται τον καταπλάκωσαν!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...