18 Οκτωβρίου 2016

Η κρητικοπούλα που έφτιαξε το νυφικό της από γερμανικό αλεξίπτωτο!!! (φωτογραφίες)
Το 1941, η Ανδριανή Χαλκιαδάκη που ζούσε στο Ρέθυμνο, έβλεπε έντρομη τους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στην Κρήτη. Όταν ολοκληρώθηκε η κατάληψη του νησιού, το πατρικό της σπίτι επιτάχθηκε και σύντομα ο αρραβωνιαστικός της οδηγήθηκε μαζί με άλλα κρητικοπούλα στα καταναγκαστικά έργα!
Ωστόσο παρά την εισβολή και τις κακουχίες, η 27χρονη κοπέλα δεν σταμάτησε ούτε στιγμή, να ονειρεύεται την μέρα που θα στεφανωθεί τον καλό της...

18 Οκτωβρίου 1912: Η Απελευθέρωση της Έδεσσας!

Στις 11 το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1912 γίνεται η επίσημη παράδοση της πόλης από τον Τούρκο δήμαρχο Αλή Ριζά, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση ήταν απόγονος του κελ (= κασιδιάρη) Πέτρου που προδοτικά είχε παραδώσει την Βυζαντινή Έδεσσα στους Τούρκους πριν 530 χρόνια περίπου!
Η απελευθέρωση της Έδεσσας υπήρξε αποτέλεσμα της προέλασης του Ελληνικού στρατού κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου και έθεσε τέρμα στην μακροχρόνια υποδούλωσή της στην Οθωμανική κυριαρχία, η οποία κράτησε πάνω από πεντακόσια χρόνια!


18 Οκτωβρίου 1912: Η βύθιση του Τουρκικού Θωρηκτού "Φετχί Μπουλέντ" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τον Πλοίαρχο Νικόλαο Βότση! (φωτογραφίες/βίντεο)

Με την έκρηξη του Ά Βαλκανικού Πολέμου, οι Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις ενισχυμένες από την παρουσία του θωρηκτού Αβέρωφ, δεν τήρησαν αμυντική στάση έναντι του σαφώς ισχυρότερου Τουρκικού στόλου, αλλά αντιθέτως ακολούθησαν μια άκρως επιθετική πολιτική. Το σύνολο του Ελληνικού στόλου υπό την ηγεσία του Πλοιάρχου Κουντουριώτη απέπλευσε από το Φάληρο στις 5 Οκτωβρίου και έπλευσε απευθείας προς την Λήμνο την οποία απελευθέρωσε αιφνιδιαστικά, μόλις 24 ώρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Το λιμάνι της απελευθερωμένης Λήμνου, λόγω της στρατηγικής του σημασίας στην «καρδιά» του Βορείου Αιγαίου και κοντά στα Δαρδανέλια, θα αποτελούσε το ορμητήριο του Ελληνικού στόλου καθ΄ όλη την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...