9 Οκτωβρίου 2016

Ανέλκυση Γερμανικού αεροσκάφους Junkers Ju-87 STUKA στην Ρόδο! (φωτογραφίες)

Στις 4,5 και 6 Οκτωβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΚΟΣΥΘΕ/ΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλκυση ενός Ιστορικού μονοκινητήριου αεροσκάφους καθέτου εφορμήσεως Junkers-87 (STUKA) από την θαλάσσια περιοχή Πρασονησίου της νήσου Ρόδου από βάθος 15 μέτρων. Η θέση του ναυαγίου ήταν γνωστή από διετίας, όταν τα δίχτυα της ανεμότρατας "Κων/νος K." ενέπλεξαν το αεροσκάφος σε βάθος 150 μέτρων και σε απόσταση επτά μιλίων από την ακτή. Αμέσως μόλις αντιλήφθηκε το συμβάν, ο Καλύμνιος καπετάνιος Σπύρος Βαρβαρής έσυρε το βαρύ φορτίο προς την ακτή και ειδοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Τις επόμενες ημέρες, ο Ρόδιος δύτης κ. Ιωάννης Γλυνάτσης πιστοποίησε το πολύτιμο εύρημα!

9-10 Οκτωβρίου 1912: Η μάχη του Σαρανταπόρου! (βίντεο)

Την 5η Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και η Μάχη του Σαρανταπόρου ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του Ελληνικού στρατού στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
Η Στρατιά Θεσσαλίας, αφού πέρασε την 5η Οκτωβρίου την Ελληνοτουρκική μεθόριο, απώθησε αρχικά τα τουρκικά φυλάκια των συνόρων και στην συνέχεια, την 6η Οκτωβρίου, τα εγκαταστημένα στην Ελασσόνα και Δεσκάτη τμήματα του εχθρού. Από την 7η Οκτωβρίου η Στρατιά άρχισε να προελαύνει προς τα βόρεια για να συναντήσει τις κύριες τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Στρατηγό Ταξίν Πασά, εγκαταστημένες αμυντικά στην οχυρή τοποθεσία Σαρανταπόρου και Λαζαράδων-Βογκόπετρας.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...